top of page
Lymfedrenasje

Hva er Lymfedrenasje?

Noen fysioterapeuter har spesialutdanning i å behandle lymfedrenasje. Det benyttes en teknikk som består av en spesiell form for massasje som etterfølges av bandasjering, og etter hvert tilpassing av elastiske strømper eller bandasjer.

Lymfødem er en varig tilstand som er utfordrende å behandle. På grunn av hemmet lymfedrenasje vil en arm eller et ben, sjeldnere tosidig, bli permanent hovent. Det skilles mellom en medfødt type og en type som skyldes annen sykdom.

Lymfedrenasje aktiverer lymfesystemet og er en massasje av lymfegangene. Lymfedrenasje setter blant annet i gang flere renselsesprosesser i kroppen. Metdoen kalles også lymfedrenering.

 

Lymfesystemet i kroppen ivaretar mange viktige funksjoner og er en vesentlig del av immunforsvaret. Lymfesystemet regulerer blant annet væskebalansen og frakter de hvite blodlegemene (lymfosyttene) rundt om i kroppen. De hvite blodlegemene er avgjørende for immunforsvaret ettersom de bekjemper virus og bakterier som har kommet seg forbi det ytre immunforsvaret, nemlig slimhinnene og huden.

Lymfesystemet er også en viktig faktor når kroppen skal utskille avfallsstoffer, for når kroppen er ”forurenset” kan sirkulasjonen fungere dårlig. Det kan vise seg som smerter i muskulaturen, hovne ankler, kalde føtter og hender, spenninger i hode/nakke, leggkramper, samt en generell stivhet i kroppen.

 

Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfevev og lymfevæske, som alle har livsviktige oppgaver å utføre:
Lymfevæsken er en blank væske som sirkulerer rundt i kroppen og som bl.a. gjør at sår på kroppen gror. Lymfeårene har som oppgave å lede væsken gjennom lymfeknuter og lymfevev. Lymfevevet består av lymfeknuter, brisselen (thymus), milten, og mandlene. Miltens hovedoppgave er å rense blodet, mens brisselen produserer de hvite blodlegemene (lymfosytter). Mandlene setter en stopper for eventuelle virus og bakterier som kommer inn i munnen vår. Den største delen av lymfeknutene våre finnes på halsen, men det er også lymfeknuter i armhulene, albueregionen, lysken, lungene, knehasene og tarmene. Lymfeknutene hovner opp ved infeksjoner eller ved svikt i immunforsvaret.

bottom of page